23 Şubat 2015 Pazartesi

APOKRİES KARNAVALI (Απόκριες Καρναβάλι)




Blogumun ilk yazısına erasmustan dolayı aşığı olduğum Yunanistan'da yapılan bir karnavalı anlatarak başlayacağım. Bu karnavalın adı APOKRİES. Yunanca’da Apokries (Apo=’den ve Kreas=et) etten arınmak, uzaklaşmak anlamına geliyor. Paskalya öncesi 40 gün tutulan oruç süresinde et ve hayvansal ürünlerden uzak duruluyor.

Apokries Karnavalı, Osmanlı döneminde var olan ve yüz yıllar boyunca süre gelen bir gelenektir. Paskalya bayramı öncesinde 40 gün boyunca et ve hayvansal ürünlerin yenilmemesi ile tutulan oruca gönderme yapıyorlar. Yunanistan’da çevremde duyduğum göre -belki efsane belki gerçek- Rio ve Venedik karnavallarının da başlangıcı da Apokries Karnavalı'na dayandığı iddia ediliyor. Şöyle bir sıralama yapabiliriz;



Απόκριες Καρναβάλι Apokries Karnavalı (Genelde Şubat ayı içinde başlar ve 3 hafta sürer) — 1 Şubat 2015

Apokries karnavalı, şarap ve festival tanrısı olan Dionysos’a olan bağlılığı temsil eder. Bu yüzden karnaval boyunca çokca şarap içilir. Mavrodaphne denilen bu şarap tatlı bir şaraptır ve tadı çok hoştu. Karnaval boyunca herkesin elinde görebilirsiniz ve şişesi küçük olduğundan taşımakta kolay oluyordu. Tabi isteğe bağlı büyük şişeler de bulunuyor. Patra'daysanız mutlaka tadına bakılması gereken bir şarap. Bu sene 1 Şubat’ta başlayacak olan karnaval 3 hafta sürecek ve 23 Mart 2015 günü sona erecek. Karnaval şenliklerinin en zirve yaptığı gün 22 Şubat 2015 Pazar günü olmuştur.




Τσικνοπέμπτη - Tsiknopempti (Tsikno=Izgara esnasında çıkan duman, Pempti=Perşembe) — 12 Şubat 2015

40 gün boyunca yenilemeyeceği için Perşembe günü bütün herkes ızgarada et yapar. Biz bugünü 2 yıl önce Yunanistan'da aldığım Yunanca derslerinde Atina'da National Kapodistrian Üniversite'sinde kutlamıştık ilk kez. Stela hocamız bize bugünü çok güzel anlatmıştı derse şarap getirmişti. Bu sene 12 Şubat 2015 gününe denk geliyor. Ve orada olsaydınız sokaklarda birçok mağazanın önünde ızgara yapan ve sokaktakiler ile paylaşan insanlar görebilirdiniz. 


Καθαρά Δευτέρα - Kathara Deftera (Kathara=Temiz, Deftera=Pazartesi) — 23 Şubat 2015

Apokries Karnavalı’nın bitişini ve oruç döneminin başlangıcını temsil eder. Ortadoks Hıristiyan Yunanlılar bugün 40 günlük hayvansal besin orucuna başlamaları öncesindeki dini günleri olan bugünü kutluyorlar. Gelenek olarak et ve hayvan ürünleri yenilmiyor. Kalamar, ahtapot gibi deniz mahsullerinin yenildiği dini bir bayramdır.Din adamlarından ve çok dindar yaşlılardan başka kimse uzun süre oruç tutmasa da Yunanistan'da yine de “prensip” olarak kırmızı ve beyaz et, balık, süt, peynir, tereyağ, yumurta “yasak” 40 gün boyunca. Bu süre içinde bazı günler zeytinyağlı sebze yemekleri serbest. Haşlanmış ya da çiğ sebze, meyve, baklagiller ise hep serbest. 2 yıl önce Yunanistan'dayken çok güzel bir Yunan ailesi birçok erasmusu evinde misafir etmiş ve bize bu dini bayramı tanıtan yemekler yapmışlardı. Yengeçten tutun ahtapota kadar birçok şey vardı. Ve Türk'lerden geldiğini İzmir'li olduğunu söylüyordu. Türkleri özellikle görmek istemişti. Biz de tanışmıştık. Yunanlılar kadar sıcak bir millet daha var mıdır bilmiyorum.. Yemeklerimiz de az çok benziyor zaten. O gün çok güzel bir gündü ve onların böyle bir bayramında orada olduğum için mutluydum.



Şimdi yeniden karnavala dönmek istiyorum. 2 sene önce karnavalı Patra'da kutlamıştık. Artık biz erasmuslarda bir parçası olmuştuk karnavalın. Biz o gün Patra'da olduğumuz için adını Patrino Karnavalı  '' Πατρινό Καρναβάλι '' sanmıştım çok uzun bir süre. Hayatımın unutulmaz bir günü olarak aklımda kalacak bugünde neler yapmadık ki ne gösteriler izledik, devasa büyüklükteki geçitte kocaman oyuncaklar vardı ve insanlar 7'den 77'ye geçitte yer almış yürüyüşteydi, dans ederek yürüyüşlerine devam ediyorlardı. Her sene Şubat'ın 3. haftasında Pazar günü tüm güzelliğini gösteren karnavaldan birkaç fotoğraf paylaşacağım şimdi. 



İlk önce kendi fotoğrafımdan başladım. Ben 2013 yılındaki karnavalda Pocahontas olmuştum. 


Buradaki renkli çoraplarımı çok seviyorum günün rengarenkliğine çok güzel uymuştu. Üzerimize atılan konfetilerle de rengarenk olmuştuk. Polonya'lı ve Slovakya'lı arkadaşla beraber çekilen fotoğrafımız.





Burası da Patra Georgiou Meydanı. Karnaval tam da bu meydan etrafında oluyor. Tüm sokaklarda etkisini gösteren karnaval tam da burada başlıyor. İtalya'daki çeşmelerin olduğu meydanları andırıyor Patra'daki bu meydan.

















Bu fotoğraflarda karnavalda kendi çektiğim fotoğraflardır ve şu an o anı yeniden yaşıyor gibiyim. Gerçekten çok eğlenceli bir karnavaldı. İnsanlar dans ediyor, hayatın tadını çıkarıyorlardı. 





     Bu beyaz grubu o zaman da çok beğenmiştim. Yaratıcı ve güzel görünüyorlardı.


                   Ama sanırım en yaratıcı buydu mandaldan yapılan şapkalar :)


       Bu da az önce bahsettiğim Mavrodaphne şarabının tanıtımını yapan bir gösteriydi.


                Ama en çok bu treni sevmiştim benim gibi cıvıl cıvıldı :)





                        Bu siyah giyinmiş grupta çok dikkat çekiciydi.


          Veeee meşhur Yunan rahatlığı olmazsa olmazdı tabi kiii :) Xalaraaaaaa :))))


Gecenin sonunda artık yorgunluktan ölecek gibi olsak da poz vermeyi ihmal etmemişiz İspanyol arkadaşımla :)))))


Ve son olarak bu ilk yazımın sonunda eğer bu yıl karnavalda olsam ne olarak giderdim diye düşündüm ve uyguladım :) :)



   2013 yılından birkaç videoyla sizlere bu yazımda veda ediyorum görüşmek üzere.. :)


                                             Adios :)

4 yorum:

  1. bu kadar eğlenceli olduklarını düşünmemiştim açıkcası :) blogun hayırlı olsun yazın için teşekkürler yenilerini merakla bekliyorum canım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım begenmene sevindim :) Yunanlar kadar eglenceli bir millet yok ya :D yeni yazım çok çok yakında :)

      Sil
  2. Canım yazını gördüm https://onedio.com/haber/yunanistan-da-apokries-karnavali-244881 bak istersen :)

    YanıtlaSil